Campagne BE vegan “Melk is dodelijk” is misleidend en niet correct

Op dezelfde dag dat Be Vegan een campagne lanceert “Melk is dodelijk”, publiceert de Hoge Gezondheidsraad nieuwe adviezen over de voedselaanbevelingen. Kort samengevat: Melk(producten) dragen bij tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert. De melkconsumptie is beperkt, zeker bij de oudere bevolking.

Het consumeren van melk wordt aanbevolen door de actieve voedingsdriehoek van het Vlaams instituut Gezond Leven. Meer nog in een recent advies van de hoge gezondheidsraad van  dat gisteren gepubliceerd werd, luidt de kernboodschap als volgt: “Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en vitamine B12 en kunnen bijdragen bij tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert.”

Eerder pakte EVA ook al uit met een fel gecontesteerde boodschap. In 2017 lanceerde het nog de slogan: ‘Je bent een kalf als je melkt drinkt’. De JEP (Jury Ethische Praktijken inzake reclame) oordeelde al snel dat de slogan niet meer gebruikt mocht worden. Volgens JEP was de hoofdboodschap niet in verhouding met het doel van de campagne.

De advertentie “Melk is dodelijk” doet uitschijnen dat door het consumeren van melk 150.000 kalveren gedood worden. De kalveren die op melkveebedrijven opgroeien krijgen de eerste dagen zelfs biest van de moeder. Biest is dikker dan gewone melk en rijk aan afweerstoffen. Dat kalveren gedood worden omdat we melk consumeren is misleidend en geenszins correct.

Je kan jezelf afvragen wat de geloofwaardigheid is van dergelijke organisaties. Terwijl BE Vegan oproept om over te schakelen naar diervrije alternatieven voor melk, werd begin dit jaar in de studie van Greenpeace nog gepleit voor een stijging in de zuivelproductie van +15%. De studie werd uitgevoerd door UCL. Over het algemeen werd het dierenwelzijn in de melkveehouderij als positief beoordeeld.

Ik roep De Lijn op om deze misleidende campagne te herbekijken. Indien dergelijke campagnes stroken met de advertentievoorwaarden, dan dienen deze voorwaarden toch herbekeken te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *