Sterke daling van sojaimport uit Zuid-Amerika

Op de Europese markt moet Zuid-Amerika plaatsmaken voor Amerikaanse sojabonen. Het is een rechtstreeks gevolg van het recente handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China. Deze marktverschuiving verlaagt de Europese voetafdruk in risicogebieden voor ontbossing.

80% van de wereldproductie van soja wordt geproduceerd in drie landen: de Verenigde Staten (108 miljoen ton), Brazilië (87 miljoen ton) en Argentinië (53 miljoen ton).

Tot voor kort was Zuid-Amerika de grootste leverancier van sojabonen op de Europese markt. Maar door een handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China verhoogde China in april 2018 de importtarieven op sojabonen. De Verenigde Staten moesten in aller heil op zoek naar een nieuwe handelspartner om de afzet van sojabonen te verzekeren. In juli 2018 werd een akkoord bereikt met de Europese Unie. Zuid-Amerika moest plaats maken voor de Amerikaanse sojabonen.

Figuur 1: import van sojabonen in de EU. Bron: EU Crops Market Observatory

In de Europese Unie wordt jaarlijks gemiddeld 14 miljoen ton sojabonen en 19 miljoen ton sojaschroot geïmporteerd. De verhouding sojabonen/sojaschroot is significant hoger in Nederland en België dan het gemiddelde van de Europese Unie.

Figuur 2: aandeel sojabonen/sojaschroot bij import (18/19). Bron: EU Crops Market Observatory

Nederland is overigens de grootste soja-importeur van de Unie. Het zorgt op haar eentje voor een vijfde van de soja-import op de Europese markt. Ook België is voor haar sojabehoefte sterk afhankelijk van Nederland.

De shift van soja uit Argentinië en Brazilië naar Amerikaanse soja is het sterkst voelbaar in de Lage Landen vanwege het hoge aandeel aan sojabonen dat Nederland importeert (Figuur 2) . Dit is duidelijk zichtbaar in het huidige marktjaar 18/19. De Verenigde Staten stoten Zuid-Amerika van hun troon.

Figuur 3: totale import van sojaschroot + sojabonen in Nederland
(procentueel aandeel Zuid-Amerika en Verenigde Staten).
Bron: EU Crops Market Observatory

Het aandeel soja uit de Verenigde Staten zal waarschijnlijk nog toenemen. Eind januari 2019 erkende de EU dat Amerikaanse sojabonen voortaan gebruikt mogen worden als biobrandstof.

Deze marktverschuiving verlaagt de Europese voetafdruk in risicogebieden voor ontbossing (Brazilië, Argentinië, Paraguay, …). Dit neemt niet weg dat de EU moet blijven investeren in meer eiwitonafhankelijkheid en de invoer van gecertificeerde soja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *